Breng je online concurrentie in kaart

In 1998 werd het begrip banner blindness geïntroduceerd door Benway & Lane. De conclusie was dat online banners niet of nauwelijks gezien werden door de bezoekers. Tijdens het optimaliseren van een website of campagne kun je op een gegeven moment ook een soort van optimalisatie blindheid creëren. Je valt terug op technieken die je eerder, hopelijk meetbaar, succesvol op je eigen pagina’s hebt ingezet. Herkenbaar? Dan is het nu tijd om naar buiten te gaan, goed in Google rond te kijken en te leren van je omgeving. Hoe kan het nu dat bepaalde websites altijd hoger ranken? Hoe breng je in kaart waar je je focus naar dient te verschuiven?

Aan de hand van dit artikel beschrijven we hoe je door middel van handige tools je concurrentie in kaart brengt. Deze technieken dienen een ‘habit’ te worden en niet een eenmalige exercitie. Een periodieke controle laat namelijk zien in hoeverre de concurrentie actief is met optimalisaties en website aanpassingen. We delen het artikel in de 3 SEO-pijlers op, met daarbij een korte uitleg van onze favoriete tools:

  • Techniek
  • Content
  • Linkprofiel

We beschrijven op elk gebied onze favoriete tools. Daarnaast kijken we ook naar SearchMetrics, de tool bij uitstek voor inzicht in de positionering van concurrenten. Zeker als je nog niet over je eigen data beschikt. Laten we beginnen: Hoe blijf jij de online concurrentie een stap voor?!

Concurrenten? – Google het even!

De eerste stap die je zet om te bepalen wie je online concurrenten zijn, is het bezoeken van Google en te zoeken naar zoektermen waarvan je weet dat ze bijdragen aan het succes van je website. Let hierbij vooral op het dikgedrukte “online”, aangezien we hoger willen ranken dan degene die nu boven ons staan. We kijken verder dan concurrenten met (deels) hetzelfde aanbod. Een vergelijker van telefonie abonnementen is net zo goed een concurrent van een Telecom-provider als blijkt dat dit soort websites ook ranken in Google op bijvoorbeeld “iPhone kopen”.

Kijk hierbij niet alleen naar de positie, maar ook naar de uitingen die concurrenten mogelijk extra hebben verkregen. De zogenoemde Rich Snippets en de Knowledge Graph van Google. Voer een zoekopdracht uit naar de merknaam van je concurrent, om te bepalen of ze extra uitingen krijgen via de Knowledge Graph of ze adverteren op de eigen merknaam en of Google+ en andere sociale kanalen ingezet worden om hun doelgroep te bereiken. Review-verzamelaars zoals TrustPilot of Feedback Company zijn ook een indicatie van de actieviteit op online marketing gebied. Voer onderstaande zoekopdracht uit, om de gewenste informatie over concurrenten vanuit Google te krijgen:
info:domein.tld

Google Tools

Naast de zoekfunctie beschikt Google over een breed scala aan ondersteunende tools. Google Webmaster Tools laten we hier voor het gemak buitenvallen, aangezien we geen toegang hebben tot de domeinen van de concurrentie. Een overzicht van tools om domeinen te controleren op hun score:

  • Mobile Friendly Testing Tool https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/
  • PageSpeed Tools https://developers.google.com/speed/pagespeed/
  • Structured Data Testing Tool https://developers.google.com/structured-data/testing-tool/

Naast een indicatieve score per URL bieden deze tools uitgebreide informatie omtrent het optimaliseren van je eigen website. De help-sectie en ondersteunende artikelen vanuit Google zijn een goed startpunt voor de technische optimalisatie van je domein.

AWR

Advanced Web Ranking (wij gebruiken AWRCloud) is een SaaS oplossing voor het bijhouden van je positionering. Door een visuele presentatie van je positionering in de loop der tijd krijg je een goed beeld van de resultaten van je inspanningen. Laat deze tool nu ook een perfect overzicht van de ontwikkeling van je concurrenten mogelijk maken (onderdeel: “Website Comparison”) en je vraagt je af hoe lang je zonder hebt gekund.

Wil je weten wie er 3 maanden gelden op #1 stond op “hypotheek afsluiten”, dan is dit mogelijk. De “SERP replicator” laat je de samenstelling van de zoekresultaten van een bepaalde datum zien. Ideaal om te bepalen wie er gestegen en wie er gedaald zijn. Naast het in kaart brengen van posities maakt AWR het mogelijk om Webmaster Tools data, Analytics data en Facebook en Twitter-inzichten te combineren in 1 rapportage. Zo wacht je elke keer weer tot je rapportage is samengesteld om de laatste inzichten tot je te nemen en hierop je vervolgacties te baseren.

Majestic

Om inzicht te krijgen welke links de concurrentie heeft verkregen, wat de waarde van deze links is en welke er nieuw zijn bijgekomen, is Majestic een prima tool. In een oogopslag heb je inzicht in de status van jouw domein t.o.v. je belangrijkste online concurrenten. Zie bijvoorbeeld onderstaand overzicht van enkele domeinen die het laatste nieuws brengen: Andere waardevolle data van Majestic is:

  • Totaal aantal backlinks per domein
  • De nieuwste backlinks van een domein en/of URL
  • De verdeling van anchor teksten

Het enige nadeel van Majestic (of welke link aggregator dan ook) is dat er geen inzicht is, in welke domeinen door je concurrentie zijn uitgesloten via de disavow tool van Google. Nadelige, mogelijk schadelijke links zijn met behulp van LinkResearchTools in kaart te brengen voor je eigen domein. Gezien de huidige status van SEO en het inzetten van “Negative SEO”-praktijken, is een tool als LinkResearchTools van onschatbare waarde. Hierdoor kun je een mogelijke penalty voor schadelijke links (de zogenaamde Panda updates) te snel af zijn.

Pro-tip: SeoTools plug-in voor excel – Niels Bosma

Wil je al je Majestic-data in Excel kunnen verwerken? Installeer dan de SeoTools Excel plug-in van Niels Bosma. Een ideale plug-in die je een snel overzicht kan geven op URL- en/of domeinniveau. Het enige dat je nodig hebt voor een volledig overzicht is een betaald Majestic-account. Sinds de laatste update naar de Pro-versie is de snelheid van de verwerking van Majestic data enorm verbeterd.

Alternatieven voor Majestic:

  • Ahrefs (ook in SeoTools geïmplementeerd)
  • Moz – OpenSiteExplorer
  • RavenTools – Site Finder

SearchMetrics

Wil je weten op welke termen je concurrenten ranken? SearchMetrics geeft inzicht waar de kansen voor je eigen domein liggen. Door niet alleen naar je eigen set met zoektermen te kijken, maar voornamelijk de zoektermen waar concurrenten hoog mee scoren, krijg je nieuwe inspiratie welke kant je op kunt gaan om meer zichtbaarheid te creëren. De tool van SearchMetrics is hier ideaal voor. Door gebruik te maken van “Competitor Analysis” krijg je inzicht welke concurrenten de grootste market share (visibility) hebben, op de door jezelf ingevoerde zoektermen. De “Keyword Finder” geeft inzicht in potentiële zoektermen.

Andere bronnen om inzicht te krijgen in online marketing activiteiten van je concurrentie: Social Media-kanalen, denk aan:

  • Facebook: likes
  • Twitter: followers
  • Pinterest: (re-)pins
  • Google+: +1’s

Welke wijzigingen heeft de concurrentie doorgevoerd in het design van de website:
Wayback Machine van Internet Archive – https://archive.org/web/
5 gratis tools voor het bijhouden van wijzigingen – http://www.hongkiat.com/blog/detect-website-change-notification/

Conclusie

Aan de hand van bovenstaande tools heb je nu waarschijnlijk een compleet inzicht gekregen van de status van de domeinen van je belangrijkste online concurrenten. Op basis van dit inzicht besluit je welke gebieden van je eigen domein geoptimaliseerd dienen te worden. Vergeet hierbij echter vooral niet een eigen, unieke merkervaring te bieden aan je (potentiële) bezoekers. Weet ook dat de concurrentie mogelijk met jou meekijkt! Leer dus van hun sterke punten, weet waar je eigen zwaktes liggen en bied een unieke ervaring aan nieuwe bezoekers. Weet te allen tijde wat je concurrentie aan marketing activiteiten onderneemt en zorg ervoor dat jouw website niet stil komt te staan! Zijn er nog tools die je door ons wilt laten behandelen, neem dan contact met Sjoerd op via LinkedIn of via het contactformulier.